wat is geluk

Geluk is een positief gevoel. Dit wil echter niet zeggen dat je niet verdrietig of boos kan zijn als je gelukkig bent. Het is geen momentopname. Elk mens kent periodes van verdriet, momenten van angst of woede en periodes van geluk en blijdschap. Deze ervaringen maken wie jij bent.

Het belangrijkste is dat je bij jezelf blijft. Dat je verantwoording neemt voor het vinden en hebben van geluk. Accepteer dat het leven een aaneenschakeling van positieve en minder positieve gebeurtenissen is. Gebeurtenissen die je vormen en helpen te ontwikkelen.

Het leven, jouw leven is een grote ontdekkingsreis. Tijdens deze reis moet je bergen beklimmen, zal je toppen bereiken en kom je ook in dalen terecht. Ik wil je meegeven dat deze reis absoluut de moeite waard is. De reis maakt wie jij bent en dat is iemand om trots op te zijn.

Geluk zit in jezelf. Het zit in de manier waarop je naar het leven kijkt. Geluk zit niet in materiƫle zaken, zoals een groot huis of dure auto. Materiƫle zaken brengen kortstondig geluk. Echter, op de lange termijn geeft het geen voldoening. Er is veel onderzoek gedaan naar geluk. Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen een bepaald welvaartsniveau nodig hebben. Als ze dit niveau hebben bereikt, worden ze niet gelukkiger door het verkrijgen van meer geld etc. Mensen worden gelukkiger door de kleine dingen die ze doen. Het zijn niet de externe factoren, maar de interne factoren die je geluksgevoel bepalen. Interne factoren, zoals zingeving, waardering etc.

Gepubliceerd op: 28-11-2010