wat is coaching

Wat is coaching nou eigenlijk? Coaching is het samenspel tussen coach en coachee (degene die wordt gecoacht). Bij coaching helpt de coach, de coachee het beste uit zichzelf te halen en zijn doelen te realiseren. Dit doet de coach door middel van het vergroten van het bewustzijn van de coachee en het appelleren op de eigen verantwoordelijkheid van de coachee. De coach helpt de coachee meer inzicht te krijgen in zichzelf en zijn leven. Het leven bestaande uit bijvoorbeeld het gezin, loopbaan, sociale contacten, verleden en ga zo maar door.

De coach is een professionele gesprekspartner. De coach gebruikt tijdens het gesprek allerlei technieken om de coachee te helpen en begeleiden in zijn eigen denkproces. De belangrijkste techniek van de coach is het stellen van vragen. De coach stelt dusdanig vragen dat de coachee zelf gaat nadenken over wat voor hem het beste is.

Er zijn meerdere vormen van coaching. Je hebt bijvoorbeeld loopbaan coaching, levensloop coaching, management coaching, team coaching, budget coaching, new business coaching, relatie coaching etc.

Gepubliceerd op: 28-12-2010