wat is zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen betekent kunnen vertrouwen in en op jezelf. Om in en op jezelf te kunnen vertrouwen is het essentieel dat jij jezelf accepteert. Zelfacceptatie is jezelf accepteren zoals je bent. Het zegt iets over hoe je naar jezelf kijkt. Zelfvertrouwen vraagt om een positief en reƫel zelfbeeld. Je sterke- en minder sterke punten kennen en accepteren. Je accepteert jezelf innerlijk en uiterlijk met alle mooie- en minder mooie kanten. De basis van zelfvertrouwen is jezelf begrijpen, respecteren en liefhebben.

Heb je veel kritiek op jezelf? Het is goed en soms ook nodig om kritisch naar jezelf te kijken. Dit maakt dat je kunt ontwikkelen en groeien. Echter, teveel kritiek of te hoge eisen aan jezelf werken averechts en kunnen in het uiterste geval tot apathie leiden. Als je nooit tevreden bent met jezelf, ontzeg je jezelf geluk. Je doet jezelf te kort. Door te veel zelfkritiek of perfectionisme kan het gebeuren dat je nieuwe uitdagingen uit de weg gaat omdat je bang bent om te falen. Hierdoor ontzeg je jezelf succes. Dat ene stemmetje dat tegen je zegt dat "het nooit goed genoeg is".

Accepteer dat elke ervaring, iedere gebeurtenis, elke les en de ontmoetingen met anderen jou maken tot wie je bent. Je bent een mens. Een mens maakt fouten en is niet perfect. Iedereen kent goede en minder goede periodes in zijn leven. Het gaat erom dat je dit gegeven accepteert en je aandacht richt op jouw positieve kanten, talenten, ervaringen etc. Je bent uniek en dat is nou net hetgeen jou zo mooi maakt.

Als jij jezelf niet accepteert is het heel moeilijk om te geloven dat anderen wel positief over jou denken. Het kan dan, voor jou, moeilijk zijn om complimenten te ontvangen. Hiermee doe je jezelf tekort. Om anderen op hun oordeel te vertrouwen, zul je eerst op jezelf moeten vertrouwen en jezelf accepteren. Geluk zit in jezelf. Als je het geluk wil vinden, moet je jezelf en je hart open stellen. Je moet op jezelf leren vertrouwen. Als jij jezelf accepteert en goed weet wie je bent en wat je kan, dan zal je automatisch meer zelfvertrouwen hebben en uitstralen.

Jouw virtuele coach

Gepubliceerd op: 1-11-2010