Hoe apps en gadgets ons intelligenter maken

Sinds enkele maanden gebruik ik de app ‘Timehop‘. Deze app bundelt Facebook-berichten, tweets en Instagram-posts die je in het verleden op deze dag hebt geplaatst. Een bijzondere gewaarwording. Op 10 juni – precies één jaar na de geboorte van mijn dochter – kreeg ik de eerste foto’s van haar opnieuw voorgeschoteld. Alsof ik die indrukwekkende dag opnieuw beleefde. Maar ook zie ik regelmatig tweets en Facebook-berichten langs komen van gebeurtenissen die verder in het verleden liggen, maar die ik me niet meer (goed) herinner. De app voorkomt dat opgeslagen herinneringen van mijn geheugen worden gewist en maakt mij op deze manier slimmer. Journalist Clive Thompson gelooft dat apps, gadgets en sociale media de mensheid slimmer maken en schrijft daarover in zijn boek ‘We worden steeds slimmer‘.

In 1997 versloeg IBM’s supercomputer Deep Blue de wereldberoemde schaakmeester Garry Kasparov. Deze supercomputer analyseerde tot wel zeven zetten vooruit en koos iedere ronde de zet met de beste overlevingskansen. Kasparov wist dat hij als mens hier niet tegenop kon en verloor.

Precies zeven jaar later werd er een freestyle schaaktoernooi georganiseerd, waarbij mensen en schaakcomputers samenwerkten. Eén schaker en een supercomputer namen het op tegen een ander duo. Opvallend genoeg wonnen Steve Cramton en Zackary Stephen, twee jongens met weinig schaakervaring. Wat was hun succes? Zij waren niet de beste schakers, maar werkten het beste samen met computers. Ze wisten precies wanneer ze op hun schaakgevoel moesten vertrouwen en wanneer ze het advies van de machine moesten volgen. Het duo brainstormde over zetten, keken wat de computer ervan vond en raadpleegden databases. Een praktijkvoorbeeld dat menselijke strategische leiding, gekoppeld aan de tactische scherpte van een computer, overweldigend is.

Ook wij spelen hetzelfde spelletje als Steve Carmton en Zackary Stephen. We zijn er misschien niet altijd van bewust, maar overal hebben we hulpmiddelen. Zo beantwoorden zoekmachines onze meest vergezochte vragen, houden sociale media ons op de hoogte van ontwikkelingen en gebruiken we apps om het weer te monitoren. “Al deze hulpmiddelen maken een overvloedig extern geheugen mogelijk”, vertelt Clive Thompson. “Van een houding waarin we onze ideeën en de gebeurtenissen in ons leven zelden vastleggen, zijn we op weg naar het vastleggen als vaste gewoonte.” Daarnaast ontdekken we makkelijker verbanden dankzij hulpmiddelen en stimuleren ze een overmaat aan communicatie en publicatie.

 

Gepubliceerd op: 13-7-2017