wat is talent

Wat is talent? Wat betekent het om een talent te hebben? Als je jouw talent inzet en voldoende uitdaging hebt, zal je ontwikkelen en groeien. Dit maakt het leven de moeite waard.

Het geeft zoveel voldoening als je een uitdaging aan gaat, die past bij je talent. Een uitdaging die moeilijk is, maar waarvan je weet dat je het aan kan en er uiteindelijk ook in slaagt.

Stel, je bent accountmanager en bent erg goed in sales. Sales is jouw talent. Vervolgens is het belangrijk dat je een passende uitdaging hebt. In dit geval is je uitdaging, je verkoop met 10% laten stijgen. Door jezelf uit te dagen, moet je nieuwe manieren vinden om je doel/ uidtaging te bereiken. Je moet jezelf ontwikkelen.

Door jezelf uit te dagen, wordt je steeds beter en zekerder van jezelf. Je zal de lat voor jezelf steeds een stukje hoger leggen. De uitdaging wordt steeds een stukje groter. Hierdoor ontwikkel je. Het geeft je meer zelfvertrouwen. Bovendien als je ergens goed in bent, is het ook vaak leuk om te doen. Het geeft energie.

Het is dus belangrijk om te weten waar je goed in bent. Weet wat jouw talent is. Als je dit weet, is het belangrijk om een goed evenwicht te hebben tussen jouw talent en jouw uitdaging. Als een uitdaging te makkelijk is, raak je verveeld. Maar, als een uitdaging te moeilijk is, kan je onzeker en angstig worden. Het is dan ook belangrijk dat de uitdaging in lijn ligt met jouw talent, jouw vaardigheid. Hiervoor hoef je geen topsporter of directeur te zijn. Iedereen kan uitdagingen vinden die in lijn liggen met zijn of haar vaardigheden.

Geloof me als ik zeg, dat het niet uitmaakt, wie je bent of waar je vandaan komt. Voor iemand die graag hard loopt kan het de uitdaging zijn om iedere keer een paar seconden sneller te lopen. Voor een secretaresse kan het de uitdaging zijn om steeds sneller een brief te typen. Voor een timmerman kan het de uitdaging zijn om te zagen met steeds iets minder houtverlies. Voor een student kan de uitdaging een hoger cijfer zijn.

Het gaat om jouw talent, jouw vaardigheden en de uitdaging die daarbij past. Het belangrijkste is dat jij je realiseert dat je ontwikkelt en groeit door het vergroten van jouw uitdaging. Mijn advies is dan ook "ken je talent en zorg dat je genoeg uitdaging hebt en houdt". Vergeet niet, het is bovendien ook nog erg leuk!

Jouw virtuele coach

Gepubliceerd op: 1-11-2010