wat is mindfulness

Mindfulness betekent dat je met je gedachten en emoties in het hier en nu bent. Het is leven in het hier en nu. Iedere seconde, ieder geluid, ieder beeld, ieder woord in je opnemen. Geen afleiding, niet denken aan gisteren, niet denken aan morgen.

Bij mindfulness heb je controle over je gedachten. Je blijft weg van negatieve gedachten en accepteert dat ze er zijn. Het betekent ook kunnen genieten van het moment. Niet achterom kijken en ook niet vooruit. Gewoon zijn. Om te kunnen zijn, moet jij je concentreren. Ik weet dat het heel erg moeilijk is om je gedachten niet te laten afdwalen. We hebben altijd de neiging aan van alles en nog wat te denken, behalve aan het hetgeen we nu mee bezig zijn. Terwijl dit jouw moment is. Dit moment is de zekerheid die je hebt.

Als je in staat bent om te "zijn", kan je veel meer genieten van het moment. Je bent in staat om geluk te ervaren in de kleine dingen. Je hebt geen gigantische villa's of dure auto's nodig om gelukkig te zijn. Wat je nodig hebt is bewustzijn van het nu.

Je zal zien dat je veel meer geluk kan ervaren, dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Een vogel in de lucht, een kind dat aan het spelen is, hele goede muziek of een goed gesprek met vrienden. Blijf bij dat moment en bedenk dan eens voor jezelf "Wat heb ik nu, op dit moment, nog meer nodig om gelukkig te zijn?" en waarschijnlijk is het antwoord "helemaal niets". Wat gisteren was of morgen brengt doet er, op dat moment, niet toe. Het enige dat van belang is, is hoe jij je op dat moment voelt.

Koester het moment. Want, ik zeg het je, het is de enige zekerheid die je hebt.

Jouw virtuele coach

Gepubliceerd op: 1-11-2010