wat is een doel

Wat is een doel? Hoe stel je het juiste doel voor jezelf? Het hebben van een doel is belangrijk. Je kunt een doel hebben in je werk, studie, sport of hobby. Ik vind het belangrijk dat je weet dat een doel slechts een middel is en geen eindstation. Een doel geeft richting. Je hoeft niet langer na te denken over welke kant je op moet gaan.De richting is bepaald. Weten wat het doel is, geeft je de mogelijkheid om je volledig te richten op de activiteit die naar het doel moet leiden.

Door het hebben van een doel, ben je in staat jezelf volledig op de activiteit te richten. Het is belangrijk dat het einddoel je gelukkig maakt. Het is minstens net zo belangrijk dat de weg ernaar toe, de activiteit, je ook gelukkig maakt. Als dat het geval is ben je optimaal gelukkig. Je ervaart immers geluk in het heden door je te richten op de activiteit. Daarnaast heb je jouw geluk voor de toekomst ook veilig gesteld door het doel dat je voor ogen hebt. Niet het doel op zich, maar ook de activiteit wordt de beloning. Geluk nu en op de lange termijn is het streven.

Ik heb je verteld dat het hebben van een doel belangrijk is. Er komt echter meer bij kijken. Het gaat om het stellen van de juiste doelen. Nou vraag jij je misschien af wat de juiste doelen zijn. Daar zit de kneep. Ik kan dat niet voor jou bepalen.

Het gaat om doelen die voor jou als mens belangrijk zijn. Het moeten innerlijke doelen zijn. Hiermee bedoel ik dat het doel jou gelukkig moet maken als mens. Zingeving. Het gaat dan niet om uiterlijkheden zoals een nog groter huis of hoger salaris. Het gaat om jou en wat jij als mens belangrijk vindt.

Jouw virtuele coach

Gepubliceerd op: 1-11-2010