het enneagram als weg naar verandering

Het Enneagram is een bijzonder goed model om te ontdekken wie je werkelijk bent en wat je kernkwaliteiten zijn. Het beschrijft negen verschillende persoonlijkheden. Veranderen kan alleen als je weet wie je bent, wat je kernkwaliteiten zijn en wat je onbewuste motivatie voor gedrag is.

In het boek geeft de auteur handvatten om met het model aan het werk te gaan. Hij geeft aan wie je werkelijk bent en wat je kunt doen om je te ontplooien. Hij stelt dat we slechts twee bewustzijnsniveaus hebben waar we dagelijks gebruik van maken: de slaap en de waaktoestand. We kunnen vrijwel niet bij ons bewustzijn komen, laat staan bij ons hogere bewustzijn. Door het Enneagram als model te gebruiken, ontdekken we wat ons weerhoudt om door te groeien naar het hogere bewustzijn. Door de onbewuste motivaties aan te pakken, blijken we in staat om zelfbewust te worden en de spiraal van ongeluk of onvrede te doorbreken.

Trainer, schrijver en uitgever Van de Wetering, zelf een Zeven ('de Levensgenieter'), heeft de filosofie van zijn voornaamste leermeesteres, de Californische Helen Palmer, weer in een nieuw jasje gestoken. Het Enneagram beschrijft de negen archetypische karakters. Elk karakter heeft zijn eigen drijfveer en voorkeur. Dit negenpuntige sterdiagram leert je je eigen driedelige basistype te herkennen, waarnaast twee zogeheten vleugeltypen functioneren.

Dit boek is een aanrader voor eenieder die zijn eigen persoonlijkheid en die van anderen beter wil leren begrijpen en doorgronden. Het maakt duidelijk dat er verschillende persoonlijkheden zijn en het geeft inzicht in deze persoonlijkheden. Dit inzicht geeft begrip voor de wijze waarop mensen in het leven staan en de manier waarop ze handelen.

Klik op de volgende link om het boek te bestellen "Het Enneagram als weg naar verandering".

Veel leesplezier

Jouw virtuele coach

Gepubliceerd op: 15-1-2011